steden en landen
België
Nederland
Can. Eilanden
alle landen
InfoTalia  >  reizen  >  Gent aan het water

Gravensteen in Gent aan het water (Gent)

Nietsvermoedende toeristen durven al eens grote ogen trekken wanneer ze tijdens een wandeling door Gent plots op een heus kasteel botsen. Te midden van de stad dan nog wel! Goed, over de echtheid valt nog wel te twijfelen, maar het imposante Gravensteen blijft een vaste waarde tijdens een bezoek aan Gent.

Zoals de naam van deze burcht doet vermoeden, heeft het Gravensteen lange tijd dienst gedaan als grafelijke residentie, maar dat is lang niet de enige bestemming geweest. Voor graaf Filips van den Elzas er in 1180 zijn intrek nam, deed de burcht al ruim drie eeuwen dienst als verdediging tegen de vikingen en nadat graaf Lodewijk van Male het steen in 1353 niet comfortabel genoeg meer achtte voor de moderne noden, ging het dienst doen als respectievelijk administratief centrum, muntslagerij, gerechtsgebouw en nog later als gevangenis. In de achttiende en negentiende eeuw werd de burcht omgebouwd tot industriŽel complex, met een katoenspinnerij in de donjon en arbeiderswoningen op de binnenplaats.

Deze rijke bouwgeschiedenis heeft er wel voor gezorgd dat het aantal authentieke delen aan het Gravensteen vandaag beperkt is. De prachtige restauratie die de stad er sinds het begin van de twintigste eeuw heeft doorgevoerd, zorgt er echter voor dat een bezoek meer dan de moeite loont. Behalve een wapenzaal, een troonzaal en een harnaszaal, beschikt de burcht ook over een folterkamer, waar je een beeld krijgt van de originele ondervragingsmethoden uit de middeleeuwen. Een absolute aanrader voor ouders van verwende kinderen! Tijdens het weekend heb je bovendien kans een echte ridder of prinses tegen het lijf te lopen.

Het Gravensteen is elke dag open van 9 tot 17 uur, tijdens de zomermaanden tot 18 uur. Toegang kost 8 euro (inclusief movieguide), maar er zijn kortingen voor jongeren, studenten, bejaarden, groepen en Gentenaars.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

België

nederland

landen

steden