steden en landen
België
Nederland
Can. Eilanden
alle landen
InfoTalia  >  reizen  >  Gent aan het water

Graslei en Korenlei in Gent aan het water (Gent)

De plaats bij uitstek in Gent om te zien en gezien te worden! Vanaf de eerste zwaluw tot het laatste gevallen blad fungeert vooral de Korenlei als ontmoetingsplaats voor alles wat jong of jong van hart is. Op zwoele zomeravonden is het hier een drukte van jewelste en tijdens de Gentse Feesten worden deze magistrale leien omgebouwd tot het tropisch festival Polé Polé.

's Nachts, wanneer de waterkant prachtig verlicht is, zijn de leien het meest betoverend, maar ook overdag kan je er je ogen ruim de kost geven. Behalve een sociale ontmoetingsplek, zijn de Gras- en Korenlei ook historisch van onschatbare waarde.
Elk huis heeft zijn eigen verhaal, dat bovendien wordt verteld in de stuk voor stuk unieke voorgevels. Vanaf de middeleeuwen waren de Graslei en Korenlei immers het economisch centrum van de stad, aangezien handelsschepen de stad via deze weg binnen kwamen.

Het oudste gebouw 'het Spijker' (waar nu het restaurant Belga Queen huist) dateert uit 1200 en was ooit de plaats waar het graan uit de schepen werd opgeslagen. Ook de bewaarde gevels van het Gildenhuis van de Vrije Schippers, het Coorenmeterhuys, het Tolhuisje, het Metselaarshuis en aan de overkant het Huis van de Onvrije Schipper, geven een idee van de rijkdom die de oude Gentse haven kenmerkte.
© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

België

nederland

landen

steden