steden en landen
België
Nederland
Can. Eilanden
alle landen
InfoTalia  >  reizen  >  Wenen

Hofburg in Wenen (Deelstaat Wenen)

De Hofburg is een paleis in Wenen. Het was vanaf de dertiende eeuw tot 1918 de residentie van de Habsburgse heersers van het Keizerrijk Oostenrijk. Sinds 1945 is hij de officiële residentie van de Bondspresident van Oostenrijk. De woonvertrekken van de Habsburgers zijn te bezichtigen. In het gebouwencomplex bevindt zich ook Österreichische Nationalbibliothek. De Hofburg vormde de winterresidentie voor de vorsten, terwijl Schloss Schönbrunn de zomerresidentie was.

Onder de Habsburgse keizer Rudolf I werd in 1279 een begin gemaakt met de bouw van een burcht op de plaats van de Schweizerhof. In de daaropvolgende eeuwen zou dit gebouw zo vaak worden verbouwd en uitgebreid dat er niets meer te zien is van de oorspronkelijke burcht. In middeleeuwse documenten wordt gesproken over het castro wiennensi en de Alte Burg. Het gebouw zag er toentertijd nog uit als een typische middeleeuwse burcht met hoektorens en een grote binnenplaats.

Toen Frederik I in het midden van de zestiende eeuw zijn residentie naar Wenen verplaatste, begon de verbouwing van de Alte Burg tot de renaissancistische Hofburg. Bestaande vleugels werden vergroot en nieuwe werden gebouwd. Alle Habsburgse heersers wilden hun stempel op de Hofburg drukken, waardoor de Hofburg een rondgang door de architectuurgeschiedenis is geworden. Vleugels uit de middeleeuwen, renaissance, barok en vleugels in de historiserende stijl van de negentiende en vroegtwintigste-eeuw zijn allemaal te vinden in dit gebouwencomplex.

In de periode 1881-1913 vond met de bouw van de Neue Burg de grootste uitbreiding van de Hofburg plaats. De Neue Burg is een gigantische gebogen vleugel die zich van de oudere delen van de Hofburg tot aan de Ringstraße uitstrekt. Vanaf het balkon van de Neue Burg kondigde Adolf Hitler in 1938 de Anschluss van Oostenrijk af.

De keizerlijke appartementen rond de Amalienburg zien er vandaag de dag nog hetzelfde uit als in de tijd van keizer Frans Jozef en keizerin Elisabeth ook wel Sisi genoemd.
© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

België

nederland

landen

steden