recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Kruiden

Kruidenfiche: koriander

Koriander is veel populairder in de Oosterse en Latijns-Amerikaanse keuken dan in de onze. You love it or you hate it: ofwel vind je koriander de top ofwel een flop.

In het Oude Testament is er al sprake van koriander; men verbouwt het dus al duizenden jaren. Van oorsprong komt het kruid uit het Midden-Oosten waarna het naar Zuid-Europa gevoerd werd. Daar kreeg het zijn Griekse naam, afgeleid van het woord ‘insect’ of ‘ongedierte’ vanwege de geur.

 

Kenmerken

Coriandrum sativum is een eenjarige plant die 60 cm hoog en 25 cm breed wordt.  In de zomer komen er witte tot paarsblauwe bloemschermen aan die later ronde zaden vormen. De onderste, brede en diep gekartelde bladeren hebben een sterke grondachtige smaak, terwijl de bovenste ingesneden en fijn geveerde bladen eerder scherp smaken. Het zaad is dan weer warm en aromatisch, met een vleugje sinaasappel.

 

Gebruik

De hele plant is eetbaar. De bladeren dien je vlak voor het opdienen toe te voegen aan soepen, rijst-, noedel- en roerbakgerechten. Vooral bij groenten zoals wortel en pompoen is het een aanrader. Verder gebruikt men het kruid als smaakmaker bij vleesgerechten zoals gehakt of lamsvlees. In de Latijns-Amerikaanse keuken voegt men het toe aan gestoomde visgerechten.

 

De zaden kan je heel of gekneusd gebruiken; ze geven curry’s een kruidige citrussmaak. In de Thaise keuken gebruikt men ook de wortels. Daarom verkoopt men in Aziatische winkels de volledige plant.

 

Naast het culinaire gebruik stimuleert koriander de eetlust en is het goed voor de spijsvertering. Als pijnstiller verlicht het bijvoorbeeld migraine.

 

Bewaren

Korianderblaadjes bewaren zich moeilijk. Je gebruikt ze best vers, desnoods ingevroren. Gedroogd verliest het kruid veel van zijn smaak. De zaden houden langer. Deze bewaar je bij voorkeur heel in plaats van gemalen.

 

Zaaien

Bij het begin van het voorjaar kan je koriander onder glas zaaien bij 18°C. Het zaad kiemt in 5 à 10 dagen. Vanaf het einde van het voorjaar kan je buiten zaaien, als de nachttemperatuur niet onder 7°C daalt. Het zaad kiemt dan in 2 à 3 weken.  Je zaait best in volle grond. Alleen de variant coriandrum sativum leisure gedijt goed in een pot. Koriander wordt bovendien niet graag verplant.

 

Standplaats

Koriander verlangt een lichte plaats in de zon en een goede waterdoorlatende bodem. De plant houdt niet van vocht en nattigheid.

 

Verzorging

Aangezien de stengels erg zwak zijn, kan je ze best opbinden wanneer de zaden zich beginnen te vormen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding