recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Keukeninrichting

Waarop letten bij de aankoop van een oven?

Waarop moet je letten als je een oven koopt? Wij wijzen je op handige extraís zoals een grill, ventilator en zelfreinigingssysteem. Daarnaast wegen we de voor- en nadelen van elektrische en gasovens, alsook van ingebouwde en vrijstaande ovens.

Kostprijs van de oven
Hoe groter de oven, hoe duurder hij is. Zo is een dubbele oven een apparaat met twee ovens langs of boven elkaar die functioneren als een oven, zodat je er meerdere gerechten op verschillende manieren in kan bereiden. Of je kan opteren voor een extra brede oven die zowel vrijstaand als ingebouwd verkrijgbaar is. Deze stijlvolle ovens zijn eveneens ideaal voor meerdere gerechten en grote gezinnen. Natuurlijk staat daar wel een flink prijskaartje tegenover.

Daarnaast doen extra functionaliteiten en de afwerking de prijs stijgen. Beschikt de oven over een grill en een ventilator? Hoe gemakkelijk kan je de oven poetsen? Hoe meer comfort, hoe meer je betaalt.

Uiterlijk van de oven
De look van een oven is belangrijk. Kies er een die past bij de inrichting van je keuken. De keuze in materialen is erg groot: roestvrij staal, aluminium, retrodesign of -kleuren, country-stijl... De enige beperking qua materialen vormt je budget.

Grill van de oven
Je kan kiezen tussen een interne grill die deel uitmaakt van de oven of een externe gril in een aparte ruimte. Een interne grill heeft als nadeel dat je slechts ťťn gerecht per keer kunt bereiden, maar daar tegenover staat wel een plaatsbesparing. Een externe grill maakt het je mogelijk om tegelijkertijd een gerecht te grillen en te bakken. De meest gekozen grill is de interne.

Ventilator van de oven
Een ventilator helpt bij het gelijkmatig verdelen van de warmte in de oven. Vooral bij ovens op gas is dit belangrijk: deze zijn bovenaan warmer dan onderaan. Als je in dat geval geen ventilator hebt, moet je het eten ronddraaien.

Grootte van de oven
Als je regelmatig kookt en daarbij gasten verwent, dan kan je de grootste oven kopen die je keuken toelaat. Bij kostprijs verwezen we al naar de dubbele en de extra brede oven. Als je de oven niet zo vaak gebruikt, dan kan je een kleiner exemplaar kiezen zodat er meer ruimte is voor andere apparaten.

Reiniging van de oven
Een oven poetsen is niet bepaald een leuke taak. Bij de aankoop van je oven let je dus best op de reinigingsmethode die aangeraden wordt. Zo zijn er standaardovens die je handmatig dient te reinigen met water en zeep. Daarnaast zijn er zelfreinigende ovens met een erg hoge verhittingscyclus waardoor vuil omgezet wordt in stof. Ten slotte zijn er nog voortdurend reinigende ovens die weliswaar niet zo effectief zijn als zelfreinigende exemplaren, maar wel veel minder energie verbruiken.

Elektrische of gasoven
Een elektrische oven is veelzijdiger dan een oven op gas: ze bieden meer functies zoals elementen aan de boven-, onder- en achterzijde en een grill. Bovendien is de kostprijs lager dan die van gasovens. Al vinden sommigen dat het langer duurt om een oven op elektriciteit te verwarmen dan een gasoven.

Als je een gasoven wil in je keuken, moet je over een gasaansluiting beschikken. Voor het bakken is dit type oven beter aangezien het het voedsel niet zo uitdroogt als een elektrische oven. Wel heb je een ventilator nodig die de warmte gelijkmatig verspreidt. Een gasoven hoeft niet volledig op gas te werken: je kan ook opteren voor elektronische bediening en een elektrische grill. Minpunten van een gasoven zijn de beperkte keuze in vergelijking met de elektrische oven en het feit dat er geen rechtstreekse hitte bovenin de oven gecreŽerd wordt wat nodig is voor het maken van je eigen chips bijvoorbeeld.

Ingebouwde of vrijstaande oven
Een ingebouwde oven plaatst men in een wand of onder het werkblad, zodat je niet gebonden bent aan de klassieke plaatsing onder de kookplaat. Bovendien kan je een hoogte uitkiezen die bij je past zodat je je niet altijd moet bukken. Nadelig is echter dat sommige ingebouwde ovens meer werkplek innemen dan vrijstaande ovens.

Een vrijstaande oven heeft geen werkblad of wand nodig om te kunnen functioneren. Je kan hem dus eender waar in de keuken plaatsen zonder dat hij werkruimte in beslag nemen. In kleine keukens is een vrijstaande oven wel niet zoín goede keuze aangezien de ruimte op de vloer daar beperkt is.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding