recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Fruitfiche: Kweepeer

Bij je groenteboer zal je bij het aanzien van een kweepeer wellicht denken dat het om een overrijpe peer gaat, maar daar sla je de bal mis. De wat oubollige kweepeer ziet er inderdaad wat grauw, vlekkerig en bobbelig uit, maar dat maakt de smaak er niet minder goed op. De vrucht is vooral geschikt voor gelei en confituur en zit boordevol vitamine C. Ga eens op ontdekking in grootmoeders kookboeken en maak de lekkerste confituur die je ooit hebt gegeten.

Seizoen
Kweeperen kan je het hele najaar verkrijgen vanaf oktober.

Op de markt
Kweeperen worden niet overal aangeboden en zijn zelfs in groentespeciaalzaken niet altijd aanwezig. De kweepeer moet stevig en dik zijn en heeft best een gele schil. Een bruin plekje kan bij de kweepeer geen kwaad, een groene schil wijst op een erg onrijpe kweepeer. Een rijpe kweepeer heeft een honingzoete geur.

Hoe schoonmaken?
Kweeperen schil je en ontdoe je van hun klokhuis vooraleer je ze kookt.

Hoe bereiden?
Rauw kan je een kweepeer niet eten, omdat die dan heel bitter smaakt. Je kan hem wel koken en tot siroop, confituur, sap of compote verwerken. Voor gelei of vruchtenmoes kan je eventueel de schil laten zitten omdat die de stof pectine bevat dat als een natuurlijk geleermiddel fungeert.

Hoe bewaren?
Een onrijpe kweepeer kan nog heel lang narijpen zonder slecht te worden, sommige bronnen zeggen enkele maanden, andere enkelen weken. Je doet er alvast goed aan regelmatig eens te kijken hoe het met je kweeperen is gesteld. Een rijpe kweepeer kan je nog even bewaren, maar niet zo heel lang. Hou eveneens het rijpingsproces in de gaten. Peervormige kweeperen worden sneller bruin dan  appelvormige kweeperen.

Lekkere combinaties
Maak je een appeltaart, dan kan je misschien wat stukjes kweepeer toevoegen. Je kan ze ook combineren met allerlei vleesssoorten of als toevoeging aan sterke alcoholische dranken als wodka en grappa.

Tips
Kweeperen zijn uitstekende luchtverfrissers. Zet ze waar je wilt en de peer zal zo'n vier maanden een heerlijke geur verspreiden.

Weetje
Marmelade komt van het Portugese woord 'marmelo' dat kweepeer betekent.

Recepten

Kweeperengelei


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding