recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: komkommer

Technisch gezien staat de komkommer niet op zijn plaats tussen de groentenfiches: het is namelijk een vrucht, of meer precies een vruchtgroente. Deze eenjarige klimplant is duidelijk familie van de courgette en augurk, maar ook de pompoen en meloen zijn verwant. Komkommer bevat veel water maar ook vitamines en mineralen zoals vitamine B en C, calcium, ijzer en ten slotte kalium, wat goed is voor je bloeddruk. Komkommer bevat ook veel antioxidanten, vooral in de schil, die je lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen.


Seizoen
Zoals de term 'komkommertijd' al aangeeft, is de komkommer oorspronkelijk een zomergroente. Van mei tot augustus beleeft de komkommer dus hoogdagen, maar dankzij serreteelt is hij het hele jaar door verkrijgbaar.

Op de markt
Als je een komkommer koopt, let er dan op dat deze egaal, glanzend groen en hard is. Het steeltje moet stevig en groen zijn.

Variëteiten
We kennen allemaal de groene komkommer maar minder bekend, en minder goed verkrijgbaar, zijn de witte en gele variant. De witte komkommer is wat zoeter en lichter verteerbaar, en daarom ideaal in koude schotels. Zijn gele broer heeft een meer bittere smaak.

Hoe schoonmaken?
Was de komkommer grondig voor gebruik. Schillen mag, maar zo verlies je wel voedingsstoffen. Het is aan te raden de twee uiteinden te verwijderen.

Hoe bereiden?
Meestal snijden we komkommer in plakjes en voegen we ze rauw aan salades toe. Wat niet iedereen weet, is dat komkommer ook warm bereid kan worden. Zo kan je komkommer stoven, (roer)bakken of in de oven garen, bijvoorbeeld gevuld met gehakt. Koken in water is géén optie. Verwijder wel eerst de kern met een lepeltje voordat je het vuur aanlegt.

Lekkere combinaties
Rauwe komkommer is het ideale ingrediënt voor salades (in combinatie met meloen bijvoorbeeld), maar als je echt origineel wil zijn, roerbak je komkommer met kerrie. Met een toefje krab(salade) op een schijf komkommer tover je in een handomdraai een lekker en verantwoord aperohapje op tafel. Komkommer is een fantastische dorstlesser in combinatie met venkel of knolselder, of verwerkt in een smoothie met citroen(sorbet)ijs. Ook komkommersoep is warm aanbevolen.

Bewaren
Als je komkommer (maar ook tomaat, paprika, courgette of aubergine) in de koelkast bewaart, bederft hij sneller. Er verschijnen waterige plekken op de schil die meestal gaan rotten. Bewaar komkommers dus niet in de koelkast maar wel onverpakt in een koele kast of kelder. Stevige komkommers blijven zo zeker een week goed, daarna worden ze slap en geel. Ook als je komkommers naast tomaten bewaart, worden ze geel.

Tips

  • Komkommer bestaat vooral uit water (maar liefst 95 procent) en bevat amper 8 kcal per 100 gram. De ideale partner voor je lijn dus!
  • Laat komkommer uitlekken voor gebruik, anders is hij slecht verteerbaar. Leg de schijfjes komkommer in een zeef, bestrooi ze met zout en laat ze vijftien tot twintig minuutjes liggen. Dep de schijfjes ten slotte af met keukenpapier of een schone handdoek.
  • Komkommer wordt vaak gebruikt in beautyproducten, vooral voor de vette huid. Het opent je poriën en reinigt de huid, verzacht de huid na zonnebrand en maakt de handen zacht. 'Beleg' je gezicht met schijfjes komkommer en je staat tien minuutjes later weer ontspannen op. 
  • Om (geschilde) komkommers beter verteerbaar te maken, kan je er eerst kokend water en vervolgens koud water over gieten voordat je ze in schijfjes raspt.

Recepten
Koude komkommersoep met Griekse yoghurt

Gestoofde zalm met komkommer en dille

Komkommerrondjes

Tzatziki

Komkommercocktail

Komkommer met groente en gehakt uit de wok

Zwitserse komkommersalade

Curry met scampi, ananas en komkommer


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding