recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Graan Rijst & Pasta

Indica- en japonicarijst

Ruwweg kan je rijst indelen in twee categorieën: indica met lange rijstkorrels en japonica met middellange en rondkorrelige rijst. De vorm van de rijst bepaalt de kookeigenschappen en maakt de rijst meer of minder geschikt voor bepaalde gerechten. Wij nemen de rijstkorrels van enkele soorten wereldrijst onder de loep.

Indica

Indica of langgraanrijst heeft lange rijstkorrels van meer dan een halve centimeter lang. Deze variant kleeft niet na het koken: hij is droogkokend. Deze rijst gebruikt men vooral in hartige schotels.  

 

Basmatirijst

Basmatirijst verbouwt men vooral in delen van India, Pakistan en de uitlopers van de Himalaya. Vooral in de Indiase keuken is het een vaak terugkerend ingrediënt. Rijst biedt immers verkoeling bij het eten van hete en pikante curry’s.

 

Deze langgraanrijst heeft fijne en lange rijstkorrels. Tijdens het koken klitten de rijstkorrels niet aan elkaar vast; ze blijven stevig. In het Hindi betekent basmati trouwens welriekend. Die betekenis verwijst naar het typische aroma van basmatirijst, dat men verkrijgt door de rijst na het oogsten nog een jaar te laten rijpen.

Jasmijnrijst

Jasmijnrijst gebruikt men in heel Zuid-Oost-Azië, maar men treft het toch het meeste aan in de Thaise keuken. Ook hier biedt het verkoeling bij curry’s of roerbakgerechten.

 

Deze langkorrelige rijst kleeft ietwat aan elkaar en geurt vaag naar jasmijn. Meestal stoomt men dit type rijst, maar je kan het ook koken volgende de absorptiemethode.

 

Japonica

Japonica verbouwt men vooral in Noord-China, Japan en Korea. Japonica is middellange of rondkorrelige rijst. Daarbij komt dat hij iets dikker is dan langgraanrijst. Dit type rijst bevat een hoog gehalte aan zetmeel. Hierdoor worden de korrels tijdens het koken kleverig, waardoor ze aan elkaar plakken als de rijst afkoelt. Japonicarijst is dus niet droogkokend.

 

Middellange rijst

Middellange rijst bestaat uit ronde, korte korrels van maximum een halve centimeter lang. Door de kleverigheid is deze rijst erg geschikt om met stokjes te eten. In Europa gebruikt men deze rijst voor paella of risotto (Arborio-rijst).

 

Rondkorrelige rijst

Deze rijst met ronde, korte korrels is niet droogkokend, met plakkerige rijst als resultaat. Dat maakt het de ideale rijst voor Japanse schotels, in het bijzonder sushi. Of rijst in de vorm van torentje. Qua smaak is deze rijst ietwat zoeter dan de langgraan soorten. Deze rondkorrelige dessertrijst gebruikt men vaak voor nagerechten, vooral in Italië. Ze wordt ook pudding- of paprijst genoemd.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding