recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Gezonde fastfood

Wat is fastfood?

Je denkt bij fastfood wellicht spontaan aan reusachtige hamburgers met een goede klodder saus, geflankeerd door vettige frietjes en een beker parelende frisdrank. Dat dekt echter de lading niet. Fastfood bestaat in vele smaken, kleuren en gewichten, maar wat mag je nu fastfood noemen en wat niet?

Afbakening
Onder fastfood kan je elke snelle hap verstaan die je gemakkelijk en snel kan afhalen, of in één handomdraai kan klaarmaken. Je moet met andere woorden geen tijd verspillen aan het maken of verkrijgen van fastfood. Vaak krijgt fastfood ook de naam junkfood en dat slaat op het gebrek aan vitaminen of andere essentiële voedingsmiddelen erin. Het is voedsel dat snel je sluimerende hongergevoel aanpakt, maar de voedingswaarde ervan is vaak ver te zoeken. Tegenwoordig komt er een nieuwe soort fastfood in het straatbeeld. De trendy en gezonde fastfood is aan een opmars bezig en dat kunnen we enkel toejuichen.

Een snelle hap gaat al eeuwen mee
Wie beweert dat fastfood een noodzakelijk kwaad van onze tijd is, heeft het mis. Al in het oude Rome kon je op straat brood en wijn kopen voor onderweg. In de Middeleeuwen kon je in de grote steden zoals Parijs en Londen gebakjes, taartjes, wafels en pannenkoeken kopen wanneer je dat wou. In die tijd waren het niet de grote ketens die fastfood aan de man brachten zoals nu. Maar het principe blijft hetzelfde: klanten snel eten verschaffen dat al klaar is of niet moeilijk klaar te maken is.
Tegenwoordig heb je verschillende soorten fastfood. Uit de VS komen de hamburgers met frietjes overgewaaid, de Chinezen brachten de afhaalchinees met zich mee, Japan introduceerde sushi, het Midden Oosten leerde ons de kebab kennen, uit het Verenigd Koninkrijk komt fish ’n chips en Nederland, maar vooral België voerde een frietcultuur in met, bij wijze van spreken, op elke straathoek een frietzaak. Voorts heb je nog allerhande pizzatenten en diepvries- en kant en klare maaltijden.
 
Waarom fastfood?
Waarom blijf je nu fastfood eten, terwijl je goed weet dat je dat eigenlijk iets meer zou moeten laten? Wetenschappers zochten het uit door zeshonderd Amerikanen met een regelmatig fastfoodgebruik, te interviewen.
De overheersende reden om voor fastfood te kiezen, is dat het weinig tijd kost en heel gemakkelijk is. Je moet niet lang koken, geen tafel dekken en een afwas is er al helemaal niet. Velen hebben geen tijd om elke dag te koken, of doen dat niet graag. Fastfood halen na je werk is daarom een gemakkelijke oplossing. Ook de smaak is belangrijk. Velen vinden het gewoon lekker. Ze zien het als een soort beloning om zichzelf een lekkere hamburger te trakteren. Voor sommigen heeft fastfood zelfs een sociale functie. Eten hun vrienden of familieleden graag fastfood, dan eten ze mee om niet uit de toon te vallen.

 

Eet jij gezond? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding